Panostaminen hyvinvointiin on panostamista yrityksen tulevaisuuteen

Tämän vuoden Liikuntapäivien teemana on “Vaikuttavaa liikettä”. Tavoitteena on, että kampanja edesauttaa ymmärtämään liikunnan myönteistä vaikutusta elämänlaatuun. Teema on ehkä tärkeämpi kuin koskaan aiemmin.

 

Takanamme on hyvin poikkeuksellinen alkuvuosi. Koronan myötä arki on muuttunut, eteen on tullut asioita, joita ei vielä alkuvuodesta osannut odottaa, tulevaisuuteen liittyy monia epävarmuustekijöitä. Yrittäjät ovat joutuneet venymään, kehittämään toimintaa, suunnittelemaan kuinka kriisistä päästään yli. Haastavassa tilanteessa myös henkinen puoli on koetuksella. Henkiseen jaksamiseen yksi parhaimmista ”lääkkeistä” on liikunta.

 

Toki jo ennen koronaakin yrittäjän hyvinvointi on ollut kovan paineen alla. Esimerkiksi Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäkysely (2019) kertoo monista, paikoin huolestuttavistakin piirteistä. Huolestuttavia tuloksia kyselyn perusteella:

 

- vastanneista 54 prosenttia ilmoitti, että on kokenut jaksamisen haasteita jossakin yritystoimintansa vaiheessa. Tästä joukosta 30 prosenttia ilmoitti, ettei ollut hakenut jaksamiseensa apua. 

- kokoaikaisten yksinyrittäjien joukossa, vastanneista yli 50 tuntia työskentelevien osuus oli 27 prosenttia. Osa yrittäjistä painaa erittäin pitkää päivää, mutta saa varsin pienen kompensaation työstään. Jopa 16 prosenttia alle 1000 euroa kuukaudessa tienaavista vastaajista tekee yli 50 tunnin työviikkoa.

- kaikista vastaajista vain 19 prosenttia kertoo viettävänsä vähintään neljä viikkoa lomaa vuodessa. Viikon verran lomaa tai vähemmän viettää vastaajista samansuuruinen osuus (20 prosenttia).

- näyttäisi siltä, että samat yrittäjät, jotka tekevät pitkää työviikkoa, tekevät myös työtä ilman lomia. Näin yrittäjä ottaa riskin, ettei koskaan ehdi palautua töistä ja mahdollisen työkyvyttömyyden osuessa kohdalle toipuminen voi kestää normaalia pidempään.

- sairastuminen on yksinyrittäjän yritystoiminnan kannalta yksi suurimmista riskeistä. Vain 26 prosenttia vastaajista ei ole harjoittanut yritystoimintaa sairaana viimeisen 12 kuukauden aikana. 74 prosenttia vastasi, ettei ole tiedossa sijaista yritystoiminnalle erilaisten poissaolojen aikana.

 

Positiivisiakin uutisia on kuulunut viime aikoina. Suomen Yrittäjien Kuntabarometrin (2020) mukaan entistä useampi yksinyrittäjä järjestää itselleen työterveyshuollon. Erityisen merkittävä lisäys työterveyshuollon järjestämisessä on tapahtunut yksinyrittäjillä: kun vuonna 2016 vain 18 prosenttia heistä järjesti itselleen työterveyshuollon, on luku nyt 39 prosenttia. Pelkästään ennaltaehkäisevä palvelu on käytössä 19 prosentilla ja laajempi myös sairaanhoidon sisältävä työterveyshuolto 20 prosentilla yksinyrittäjistä.

 

Elämänlaatuun vaikuttaa useampiakin tekijä, mutta liikunnalla on tärkeä merkitys hyvinvoivan elämän edistäjänä. Toivottavasti mahdollisimman moni yrittäjä tarttuu Liikuntapäivien tuomiin mahdollisuuksiin. Panostaminen omaan hyvinvointiin on panostamista yrityksen tulevaisuuteen. Yrittäjän hyvinvoinnilla on selkeä yhteys yrityksen menestymiseen.

Previous
Previous

Mitä on ammattitaitoinen valmentaminen – ja mitä se ei ole?

Next
Next

Liikuntapäivistä liikettä ja latausta koko syyskauteen!